21 December 2016

φανταένα

Δίσκος της χρονιάς για τα ακραία μουσικά φαινόμενα είναι το Devil Music των The Men. Φέτος ήταν μια από τις σπάνιες φορές που είχε μπει ο Νοέμβρης για τα καλά και ο Φαντασμένιος δεν είχε #1. Πώς φτάσαμε όμως εδώ; Ούτε φίλους τους έχει, ούτε ξαδέρφια του είναι, δεν έχουν εμφανιστεί σε καμία τρέντι λίστα, ενώ ούτε για επίδειξη ψαγμενιάς προσφέρονται, καθώς έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από τότε που ήταν χιπ.
Ο λόγος είναι εξωμουσικός και η ρίζα του είναι στην επική ανατροπή ύφους που επιχείρησαν. Ο Φαντασμένιος ήταν σε διάσταση με τη μπάντα μετά την κλάσικ ροκ σούπα του tomorrow's hits, και μάλλον περίμενε στη γωνία για να κράξει την επόμενη κυκλοφορία τους η οποία θα μπορούσε να είναι μια κάντρι ροκ βαρεμάρα. Αμ δε. Βλέπει ο Φαντασμένιος το άγριο εξώφυλλο και τον τίτλο και λέει, λες; Και το βάζει. Ο ήχος είναι τόσο ωμός που ψάχνει να δει αν πρόκειται για ντέμο ή καμιά bootleg ηχογράφηση. Όχι, είναι ο νέος τους δίσκος τον οποίο μάλιστα κυκλοφορούν μόνοι τους. Μη νομίζει κανείς πως ανοίγουν κάνα νέο δρόμο στο lo-fi, εδώ δεν υπάρχει ούτε νανοδευτερόλεπτο που να μπορεί να συσχετιστεί με τις λέξεις πρωτοτυπία, πρωτοπορία. Μέσα στο χαμό ανεμίζουν οι σημαίες θρύλων όπως οι Stooges, Wipers, και φυσικά Husker Du. Και κάπως έτσι από τη μέρα κυκλοφορίας του ο Φαντασμένιος το ακούει ασταμάτητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της blogovision, σπάζοντας έτσι την παράδοση του να ακούει μόνο το δίσκο για τον οποίο γράφει το ποστ της ημέρα.
  Ενδεχομένως ο Φαντασμένιος να περνάει μια πρώιμη κρίση  μέσης ηλικίας. Ενδεχομένως να είναι μια στιγμή αυτογνωσίας και παραδοχής του γεγονότος πως δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο - ωριμότητας λένε κάποιοι - να πετάξει όλα τα αγαπημένα του δισκάκια και να ακούει μόνο τζαζ και μαύρα. Ενδεχομένως να φταίει και εκείνο το απόγευμα όπου σε μια κοινωνική υποχρέωση/εκδήλωση παρατηρούσε με βαρεμάρα τον κόσμο και σκεφτόταν πως χρειάζεται μια ριζική/επαναστατική αλλαγή στον τρόπο ζωής/συμπεριφοράς. Δεν μπορεί να το προσδιορίσει με λέξεις αλλά μουσικά ξεκινάει με τον πάτο αυτής της λίστας (Bazοoka) και φτάνει στην κορφή της όπου σχάζεται στην ήρεμη/μελαγχολική συνιστώσα (Grumbling Fur) και την άγρια ακατέργαστη διαολεMENη καλή ώρα, γαμώ το 2016 γαμώ. Ακολουθεί το ποίημα με τίτλο "εντάξει"

κάνατε μπάντα και την είπατε The Men; Δεν υπάρχετε στο γκουγκλ
φύγατε και από την Sacred Bones; Αντίο τρέντι λίστες 
Σας γύρισε η βίδα; Θυμίζετε Leave Home. Μπράβο σας.
Εντάξει

το 2016 ήταν μια πούτσα ΝΑ.
φεύγει ο φάντα από τη δουλειά
και σας βάζει δυνατά
ΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ
ως να σπάσουνε τα αυτιά
ΤΟΥ ΔΙΠΛΑ
Εντάξει 

~~~~~~~o~~~~~~~
φανταλίστα 2016

1. Men - "Devil Music"
2. Grumbling Fur - "Furfour"
3. Ice_eyes - "New Frame"
4. Explosions In The Sky - "The Wilderness"
5. Fat White Family - "Songs For Our Mothers"
6. Bracken - "High Passes"
7. Goat - "Requiem"
8. Dedekind Cut - "$uccessor"
9. Feels - "Feels"
10. Lambchop - "Flotus"
11. Dinosaur Jr. - "Give A Glimpse Of What Yer Not"
12. Underworld - "Barbara Barbara We Face A Shining Future"
13. Timon Sprinkle - "The Years Of Joy"
14. De La Soul - "And The Anonymous Nobody..."
15. Ty Segall - "Emotional Mugger" δε σε χάλασε ε;
16. Croatian Amor - "Love Means Taking Action"
17. Lucid Dreams - "Compulsion Songs"
18. Silver Apples - "Clinging To A Dream"
19. Tracy Bryant - "Subterranean" 
20. Bazooka - "Άχρηστη Γενιά"

3 comments:

pan pan said...

αυτο που ακουγαμε στην λαμποργκινι του φαντασμενιου;

fantasmenios said...

ναι τότε που έβαλες το γκολ στο 90+

pan pan said...

τι εχουμε ζησει