17 October 2016

πότε πέφτουν τα γιαούρτια; | χιπστεροελιτίστικο παραλήρημα

Εμείς εδώ ως ακραία μουσικά φαινόμενα έχουμε αποφασίσει να μη σχολιάζουμε τις εμφανίσεις των σαπορτ. Επιπροσθέτως ο Φαντασμένιος θέλει να αφήσει πίσω την εποχή που ετούτο το μπλογκ αποτελούσε βήμα κραξίματος και  εμπαιγμού των πεπραγμένων της ντόπιας αλτερνατίβας. ΑΛΛΑ, αλλά μετά από αυτά που έγιναν κατά τη διήμερη εμφάνιση των explosions in the sky θα γίνει μια εξαιρεσούλα, καθώς τα γεγονότα ήταν ιστορικής σημασίας και πρέπει να καταγραφούν χωρίς το χαλινάρι της προσκλησούλας.

Οι διοργανωτές της συναυλίας (alterground) είχαν κάνει το θαύμα τους και στην πρώτη εμφάνιση των EINS το 2008, αλλά όπως λέει και ο λαός αν είσαι μια φορά για τον πούτσο θα είσαι και μετά από οκτώ χρόνια για τον πούτσο, οπότε ξαναχτύπησαν. Με μαεστρικό τρόπο γέμισαν από νωρίς το Gagarin καθώς η εμφάνιση των δυο σαπορτ ακτς είχε σχεδόν αποκρυφτεί. Οk, πόσο κακό μπορεί να είναι ένα σαπορτ συγκρότημα; Στην τελική αν δεν σου αρέσουν τους αγνοείς και το ρίχνεις στη κουβεντούλα, το οποίο είναι καλό καθώς υπάρχει έτσι μια μικρή πιθανότητα να τα πεις όλα και να βγάλεις το σκασμό την ώρα του μεην ακτ.

ΑΛΛΑ, αλλά όταν το σαπορτ με το που σκάει στη σκηνή θέλει παλαμάκια, και θέλει να ζεσταθούμε υπάρχει θέμα. Το πρώτο σαπορτ του Σαββάτου το οποίο δεν παίζει να ψάξει ο Φαντασμένιος πως τους λένε, ας τους λέμε Babyhead, οι Babyhead λοιπόν έχουν ένα πανέμορφο τραγουδιστή ο οποίος είδε το ημερολόγιο και είπε να ανέβει στη σκηνή με το αγαπημένο του δερμάτινο, τι και αν είχε 45oC το gagarin, οι φωτογραφίες θα μείνουν. Οι Babyhead είναι το πρώτο post rock boy-band, ομορφάντρες, wanna be κουλτουριάρηδες ροκ σταρς. Πνευματικά παιδιά του Παπακαλιάτη που είναι θέμα χρόνου να το γυρίσουν σε ελληνικό στοίχο μπας και πιάσουν τον Onirama από τα αρχίδια. Η σκέψη του Φαντασμένιου πάει στα καμαρίνια και τους Explosions in the sky, τι να σκέφτονται ακούγοντας αυτό το πράγμα; Οι Babyhead ευτυχώς φεύγουν πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς  ενώ παίζουν ο Φαντασμένιος άκουσε άνθρωπο να λέει "αυτοί είναι οι Explosions;".

Αν κάποιος σας πει επιφανειακό γιατί κρίνετε τους ανθρώπους από την εμφάνιση τότε ρίξτε του ένα ειρωνικό χαμογελάκι και πείτε του για το δεύτερο σαπορτ στο λαηβ των EINS, για τις ανάγκες του ποστ ας τους λέμε Revenge of rock. Έχουμε και λέμε, ένας ρασταμαν, μια από το φρη στη Νίσυρο, μια από τα πάρτι στη Σαμοθράκη του 2004 και ένας κύριος με ένα σαξόφωνο αλά χαφ νοούτ τζαζ κλαμπ. Όλοι αυτοί μαζί είναι σίγουρα ικανοί για πολλά πράγματα, ίσως πέρασαν από κάνα σκουλγεηβ πριν από 15 χρόνια ή από το x-factor, πολλά μπορεί, το σίγουρο είναι πως δεν είχαν καμία σχέση με το θέμα της βραδιάς που ήταν οι Explosions in the sky. Ακούστηκε και ο στοίχος "my body is full of fire" και ο Φαντασμένιος δεν βρέθηκε ποτέ πιο κοντά από το να πετάξει κινητό, μπίρα, τον μπροστινό, στη σκηνή. Χμ ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο σαπόρτ όλων των εποχών; Σε ένα παλιό ποστ και με αφορμή ένα λαηβ των REM είχε γραφτεί η κάτωθι παράγραφος:

"Θυμάται ο fantasmenios πως η support εμφάνιση των Πυξ Λάξ ήταν ίσως η πιο βαρετή στιγμή στη ζωή του με μια εξαίρεση: Μετά από 40 λεπτά κλαψομούνικα τραγούδια βγαίνει ο Πυξ και λέει "τώρα θα σας παίξουμε ένα τραγούδι για τον έρωτα!" Οπότε πετάγεται ένας από τις πρώτες σειρές και του λέει:"μας κοροϊδεύεις ρε παπάρα.. τόση ώρα γιατί τραγουδάς;;;" δόξα και τιμή στον θεούλη, πιστέψτε με ήταν πιο αστείο από ό,τι διαβάζετε."

Βέβαια σε εκείνο το λαηβ ο Stipe είχε ευχαριστήσει τους Πυξ Λαξ. Δύσκολες στιγμές πέρασε και ο Moa Bones πριν από τους Swans το 2013. Μια χαρά μουσικός είναι ο Moa Bones αλλά οι διασκευές σε ποπ επιτυχίες με μια ακουστική και θεατράλε παρουσία δεν είχαν καμία σχέση με τα μαμπο-τζάμπο δυστοπικά ηχοβουνά (και καλά) του Gira. Ταρατατζούμ τραρατατζουμ η alterground όμως τα ξεπέρασε όλα αυτά για πλάκα και τα ερωτήματα που μένουν είναι:
- Πόσα πήραν από τις μπάντες για να τους βάλουν να παίξουν;
- Δεν ντράπηκαν έστω λίγο τους Explosions in the sky;
- Οι μπάντες που ήταν στην κοσμάρα τους και ακούγανε τις γιούχες για γουαου, είδαν το λαηβ; Και αν το είδαν είπαν ok ραντεβού αύριο για προβίτσα;

Την Κυριακή εμφανίστηκαν ανάλογου επιπέδου μεηνστρημ κουτσουλιές αλλά τους έβαλαν νωρίς νωρίς πριν μπει ο υποψιασμένος πια κόσμος. 

No comments: