09 December 2015

φανταδώδεκα με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο

Στο # 12 ο κύριος Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Καλησπέρα. Απόψε στα ακραία μουσικά φαινόμενα ένας συνήθης ύποπτος ξαναχτυπά. Στη θέση νούμερο δώδεκα της φανταλίστας, της λίστας δηλαδή με τους αγαπημένους δίσκους της χρονιάς συναντάμε ένα δίσκο των The Brian jonestown Massacre με τίτλο Musique De Film Imagine. Οι The Brian Jonestown Massacre είναι το σχήμα με το οποίο κυκλοφορεί δίσκους από το 1993 ο Anton Newcombe. Στην αρχή της καριέρας του ο Αμερικάνος δημιουργός  καταπιάστηκε με το shoegaze πριν τελικά τον κερδίσει η μοντέρνα φολκ και η νέο-ψυχεδέλεια. Ο Newcombe κυκλοφόρησε τη χρονιά αυτή και ένα μικρού μήκους δίσκο στον οποίο μάλιστα τραγουδά στα σλοβάκικα.
Στο τελευταίο 14ο του έργο συναντά το Γαλλικό σινεμά. Το νέο κύμα. Ένας δίσκος με μουσική για μια ταινία που δεν υπάρχει. Μπορεί η ταινία να είναι στο μυαλό του καλλιτέχνη, ωστόσο δεν περνάει καθόλου από τον τομέα της φαντασίας. Από το εξώφυλλο, τη γραμματοσειρά ως και την τελευταία νότα υπακούει σε κλισέ που προέρχονται από επιφανειακή και μόνο ενασχόληση με το είδος. Πού θα οδηγεί όμως αυτή η αφελής προσέγγιση; Είναι η πρόθεση που έχει σημασία ή το αποτέλεσμα; Είναι ένας πολύ καλός δίσκος και μένει εκτός δεκάδας γιατί το 2015 μαζί με το 2013 είναι μάλλον οι καλύτερες χρονιές της δεκαετίας που διανύουμε.   
Ο Anton Newcombe παρουσιάζει ένα σκοτεινό, λιτό lo-fi άκουσμα. Υπάρχουν και πιο φωτεινές/έντονες στιγμές όπως το Bonbon deux αλλά σε απόσταση ασφαλείας από το το easy listening. Για τους τίτλους τέλους ο δημιουργός μας λέει au sommet αλλά αδιαμφισβήτητα η κορύφωση του δίσκου είναι στο τέταρτο τραγούδι με τίτλο l'enfer. Είναι μια κορύφωση υμνητική και αληθινά απολαυστική. Στο δίσκο πρωταγωνιστεί φυσικά ο Anton Newcombe και στα φωνητικά εμφανίζονται οι κυρίες Soko και Asia Argento. 

No comments: