08 May 2014

baby guru χουντα

Για να έχετε βρεθεί εδώ ξέρετε πως οι Baby Guru κυκλοφόρησαν το τρίτο δισκάκι τους με τίτλο Marginalia. Είναι αξιοπερίεργο πως εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του δίσκου δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να πει ή να γράψει μισό κακό λόγο. Δηλαδή τόσο γαμάτο δίσκο έβγαλαν οι Guru; Το pet sounds είναι; Ποιο pet sounds; Τι να λέμε τώρα, ακόμα και αυτό μετά την εποχή του μπήκε στη θυρίδα με τα μη μου άπτου μουσικά διαμάντια.
Ευτυχώς που υπάρχουν τα ακραία μουσικά φαινόμενα που παλεύουν τόσα χρόνια ενάντια σε συμφέροντα και πολυεθνικές και υπάρχει η φωνή της αλήθειας. Κύριοι Baby Guru μπορεί να σας γράψανε και στα εξωτερικά αλλά από το φτυάρι του Φαντασμένιου δεν γλιτώνετε ρε!

Οι Baby Guru λοιπόν είναι αυτό το χιψτερ* συγκρότημα που τα μέλη του άκουσαν 2-3 τραγούδια των Can στου γιουτουμπ και έβγαλαν το 2012 το Pieces. Αυτό το κατασκεύασμα με το οποίο προσπάθησαν να μας πείσουν πως είναι κανονικό συγκρότημα γιατί είχε μια αθάνατη κομματάρα και μερικά εκεί ψιλο-ταξιδιάρικοτριπαριστικά τραγούδια. Είχαν βγάλει και ακόμα ένα δίσκο πιο παλιά, τότε που τα blogs κυριαρχούσαν. Τότε τα blogs κυριαρχούσαν για να κάνουν μάγκες τους Guru. Μιλάει την αλήθεια ο Φαντασμένιος.

Οι χιψτερ Guru λοιπόν επέστρεψαν. Η διαφορά των Guru που αποθέωναν τα blogs με τους Guru που αποθεώνει (αν είναι ποτέ δυνατό) όλος ο πλανήτης είναι πως τότε έμοιαζαν να παίζουν τη μουσική που μπορούν να παίξουν, ενώ τώρα παίζουν τη μουσική που θέλουν να παίξουν. Την παίρνουν και την πάνε όπου θέλουν, από το μυαλό του Κιούμπρικ σε μια χαμένη παραλία. Και μη νομίζει κανείς αφελής πως αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς. ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΕΙΝΑΙ. Κάνουν θαύματα τα κομπιουτερς στις μέρες μας.. Τώρα πώς στα λαηβ παίζουν σαν τρένο που πάει με 200 στην κατηφόρα (ουπς, deja ecrit?) είναι ένα εκ του πονηρού ερώτημα στο οποίο ο Φαντασμένιος δεν θα μπει στη διαδικασία να απαντήσει. 

Στο νέο δίσκο υπάρχει πάλι ένα αθάνατο κομμάτι (Is it my behaviour) και ακόμα ένα το Anticipation και ένα ακόμα το Most of the times και το Two days ago, αλλά τι να το κάνεις αφού είναι ΟΛΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ. Ναι είναι όλα κλεμμένα! Το είπε στο Φαντασμένιο ένας που παίζει στη μπάντα "I hate the chords" (καλύτεροι από τους Nirvana, αλλά τους έχει αδικήσει το σύστημα). Τα prog γιεγιέδικα στοιχεία τα βάλανε γιατί διάβασαν στα περιοδικά πως στη μόδα επιστρέφουν οι καμπάνες, και όχι γιατί άκουσαν το Dragon του Βαγγέλα του Παπαθανασίου.

Όμως οι Guru την πάτησαν και δεν το ξέρουν. Διότι η ψυχεδελική τους ποπ μάλλον έχει κερδίσει τους 2-3 ανθρώπους που φτιάχνουν τις playlist στο ελληνικό ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει πως  μέχρι να βγει το καλοκαίρι δεν θα είναι κουλ. Παίζει ως το τέλος του χρόνου να μην τους λένε χιψτερς!

Τότε ίσως ο Φαντασμένιος γράψει πως είναι ένας δίσκος ιστορικός από αυτούς που θυμάσαι τι έκανες την πρώτη φορά που τον άκουσες. Μπορεί το πιο σκληρό παύλα δύστροπο Pieces να κερδίζει ακόμα στα σημεία, αλλά το Marginalia είναι αυτό που βάζει τους Baby Guru στο ράφι με τα πολύ καλά ελληνικά συγκροτήματα. Και είναι τόσο καλό σαν βάση που ίσως το επόμενο βήμα να τους πάει ακόμα πιο ψηλά ξεφεύγοντας έτσι από την μοίρα συγκροτημάτων όπως οι Bokomolech ή οι Raining Pleasure ή οι Last Drive ή τόσοι άλλοι αγαπημένοι που στο τέλος παρέμειναν καλά (μικρά ή μεγάλα) κρυμμένα μυστικά αυτής της χώρας.

~~~~~~~~~~o~~~~~~~~~~

* Σύμφωνα με τους λαηφ σταηλ ειδικούς η λέξη "χιψτερ" έπρεπε να έχει μπει στο μπαούλο με τις πασε εκφράσεις εδώ και δυο χρόνια. Υπάρχει και ο γνωστός κανόνας χιψτερ "όποιος λέει τον άλλο χιψτερ, αυτός είναι". 

~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~

σε άλλα νέα μια εκπομπή

2 comments:

pan pan said...

μενιο, ακομη και τωρα, εισαι καλυτερος απ τον τζιωλη, τον μποβιο και δεν ξερω ποιον αλλον ματωσε τα μυαλα μας στα χαφ. ομως δε λες πως το marginalia εχει την καλυτερη πρωτη πλευρα σε δισκο εδω και πααααρα πολυ καιρο (η δευτερη οκ).

fantasmenios said...

φοβερά πράγματα Πάνο ντε μπουρ.Θα έγραφα και άλλα πολλά, αλλά είμαι ακόμα πιασμένος..