22 April 2013

Σακουλάτα δισκάκια

Θυμάστε εκείνο το ποστ πριν δυο εβδομάδες για τα εξώφυλλα; Έγραφε η αυτού εξοχότης Φαντασμένιος πως η αισθητική του εξωφύλλου μαρτυρά σε μεγάλο βαθμό το μουσικό αποτέλεσμα. Παπάρια μαντολες. Καμία σχέση, άσχετος, αφελής και αδαής ο προ δυο εβδομάδων Φαντασμένιος. Στην πραγματικότητα το μόνο που έχει σημασία είναι η μουσική. Αν δεν σου αρέσει το εξώφυλλο..  βάλε σακούλα.
 
Μια ματιά σου μόνο φτάνει αεροπλάνο να με κάνει. Τυπική πόζα και κλασικό βλέμμα Sun Ra διανθισμένο από και καλά αβαντγκαρντ γραμματοσειρά. Κάθε στροφή του δίσκου είναι μια μικρή επανάσταση ενάντια στα κλισέ της τζαζ και έχει επηρεάσει άπειρους μουσικούς. Στον αντίποδα το εξώφυλλο θα μπορούσε να είναι πηγή έμπνευσης μόνο για τους γραφίστες του Λιακόπουλου.

Θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη αφίσα του βλέπω κύκλους. Ένας θρίαμβος της γεωμετρίας και της συμμετρίας φτάνει στο απόγειο του κιτς με την παρουσία της φύσης (βλέπω φτερά) και της μάνας γης (βλέπω σύννεφα). Αυτό είναι το εξώφυλλο του δίσκου euphoric των Blue Sky Black Death. Αν και πρόκειται για συλλογή με συνεργασίες, είναι τέτοια η συνοχή μεταξύ των τραγουδιών που ο δίσκος ακούγεται ολόκληρος. Συναρπαστική ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία από το shoegaze και την ambient έως το hip hop (βλέπω το κομβίον repeat)

Ψάχνοντας για χειρότερο εξώφυλλο από το  από το Mosquito των Yeah yeah yeahs o Φαντασμένιος βρέθηκε μπρος στο τερατούργημα με τίτλο Monkey Minds In The Devil's Time. Το εξώφυλλο του νέου δίσκου του πρώην Beta Bandιτου Steve Mason είναι λίγο πιο μάμπο τζάμπο από το Madonna των Trail of Dead. Οι πιο μορφωμένοι ίσως δουν αναφορές στα έργα του Ιερώνυμου Μπος ή να αναγνωρίσουν πως πρόκειται για το έργο Last Judgment του αναγεννησιακού GIOTTO, αλλά από που και ως που αυτό είναι καλό; Αντίθετα ο Mason σαν άλλος Darren Hayman, βγάζει έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας του και χωρίς αμφιβολία για το 2013. Ο Mason βρίσκεται σε ένα συνθετικό παραλήρημα που μπλέκει την εναλλακτική ποπ ροκ με το kraut και φτάνει στο Hip-hop! Οι υπέροχες συνθέσεις δημιουργούν ένα concept δίσκο με θέμα τις πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές (φυσικά η Ελλάδα είναι σε πρώτο πλάνο). Έχει και ένα ΤΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ

~~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~~

Τα ακραία ραδιοφωνικά φαινόμενα (αυτά με Vangelis, Def Leppard και Steve Mason) όπως αυθεντικά και τεκμηριωμένα μεταδόθηκαν από τον http://www.poplie.eu/


1 comment:

fantasmenios said...

Mosquito = το χειρότερο εξώφυλλο τα τελευταία 320 χρόνια