10 July 2011

The Clean | Μια αγάπη για το καλόκαίρι


Η ιστορία των clean είναι περίεργη. Σχηματίστηκαν το 1978 στη Νέα Ζηλανδία και πέρασαν τη δεκαετία του 80 κυκλοφορώντας κάμποσα σινγλάκια, δυο ep, δυο συλλογές, και ένα live άλμπουμ. Μόλις το 1990 και έπειτα από μακρά ανενεργή περίοδο κυκλοφόρησαν τον πρώτο κανονικό δίσκο (Vehicle). Η χάρη τους έφτασε και στα 00s με δυο καταπληκτικά δισκάκια, τα Getaway (2001) και Mister Pop (2009).
Η μουσική τους πλέει στο ίδιο πέλαγο με συγκροτήματα
από την Ωκεάνια που τη δεκαετία του 80 χρησιμοποίησαν τις ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες με μετα-πανκ διάθεση, στοχεύοντας σε όμορφες μελωδίες και ευχάριστη φασαρία (βλ. The Go-Betweens).
Η προ 00s πορεία τους αποτυπώθηκε στο απολαυστικό διπλό δίσκο Anthology (2002). Εκεί εκτός από το πρώτο τους single Tally-Ho, υπάρχουν κάμποσα τραγούδια που έκαναν τον φαντασμένιο να αναρωτηθεί "τι σκατά έκανα το 2002; Πως έχασα αυτή τη δισκάρα;" Μια μόνο ακρόαση του Diamond Shine αρκεί για να δικαιολογηθούν οι δηλώσεις θαυμασμού και σεβασμού του Stephen Malmous. Το outside the cage είναι η απόδειξη πως δεν είναι μόνο οι Υο La Tengo που αγαπάνε παράφορα τους Velvet Underground. Οι Clean είναι νέο κύμα, κολεγιακό ροκ, χαμηλή πιστότητα, νεανική ανεμελιά, χυλόπιτες, Ramones, Modern Lovers, Kinks, ταξίδι με το αμάξι, αφόρητη ζέστη.
Ναι φίλε αναγνώστη σωστά αναρωτιέσαι αν το anthology είναι περίπτωση Where 'd You Learn To Kiss That Way? (βλ. Field Mice). Κατέβηκε; Άντε καλές ακροάσεις.
Βεβαία η ιστορία συνεχίζεται. Βλέποντας το κάτωθι κλιπ από τον προπέρσινο δίσκο ο φανταμένιος σκέφτηκε να σβήσει όλα τα ποστ που ανάρτησε το 2009. Τι σκατά έκανα το 2009;



---------o---------

Τους διασκεύασαν οι MGMT, τους αντιγράφουν οι Art Brut αλλά στα ακραία μουσικά φαινόμενα έφτασαν χάρις σε ένα sms. Thanx Γιώργο!

3 comments:

fantasmenios said...

αυτοκριτική

λογοτεχνική αξία: 2/10
πληροφορία: 7/10
ειρωνεία: 1/10

πάλι καλά που έβαλα το κλιπ στο τέλος..

Anonymous said...

περιμένουμε με αγωνία κριτική για τη χθεσινή συναυλία των πυξ λαξ

fantasmenios said...

Ρε τι έχει τραβήξει αυτό το γήπεδο! Από τον Μαρίνο και τον Καράμπελα στους πυξ λαξ..